facebook

De keuze is gemaakt; je gaat een huis kopen. 

Wordt het een mooie uitgebouwde hoekwoning aan dat gezellige woonhofje óf kies je voor een compleet nieuw huis?

Bestaande bouw

Het kopen van een bestaande woning biedt zowel voor- als nadelen. 

Een van de voordelen is dat je er betrekkelijk snel in kan. Ook zie je 'live' wat je koopt en is de inrichting af. Je ziet in welke buurt je terecht komt en afhankelijk van de situatie ben je na de overdracht bij de notaris al vrij snel gesettled.

Nadeel is vaak dat je de smaak van iemand anders overkoopt. Ook kan het zijn dat bepaalde onderdelen van het huis al op vrij korte termijn vervangen moeten worden of dat er onderhoud gedaan moet worden. 

Fiscaal gezien betaal je overdrachtsbelasting over de koopsom. Deze belasting bedraagt 2% over de koopsom. Verder betaal je ook de verdere overdrachtskosten, zoals de notariskosten (de zogenaamde kosten koper). 

Nieuwbouw

Ook een nieuwbouwwoning kent voor- en nadelen. 

Om te beginnen is de koopprijs bij nieuwbouw in vrijwel alle gevallen vrij op naam (V.O.N.). Fiscaal gezien betaal je wel omzetbelasting doch deze belasting is in de prijs inbegrepen. Je betaalt bij nieuwbouw geen overdrachtsbelasting, maar dat is wel afhankelijk van een aantal situaties. 

Een nieuwbouwwoning kan je helemaal naar je eigen hand zetten. Jij kiest de vloer, de keuken, de tuinaanleg en de kleur op de muur. Alles is nieuw zodat vervanging en/of onderhoud veelal op de langere termijn gedaan moet worden. 

Met het betalen van de koopprijs bij nieuwbouw ben je er vaak nog niet. De vloeren, de keuken, de tuinaanleg en de kleur op de muur moeten nog betaald worden...

Een ander nadeel bij nieuwbouw is dat je na de koop relatief lang moet wachten tot dat je de sleutel krijgt. Ook zie je in feite alleen maar op papier hoe het huis er uit komt te zien (alhoewel hier tegenwoordig prachtige 3D oplossingen voor zijn óf heeft de aannemer een zogenaamde modelwoning ter beschikking). De buurt is nieuw en moet in feite nog helemaal uit de grond gestampt worden, inclusief bomen en beplantingen. 

Wij willen je heel graag helpen met het maken van een keuze, o.a. ook door het schetsen van de financiële scenario's welke op beide situaties van toepassing kunnen zijn. 

We horen het dan ook graag als je interesse hebt in een vrijblijvend en oriënterend hypotheek-gesprek.

Ons telefoonnummer is 013-5770395 of klik HIER om je gegevens naar ons te sturen zodat we een afspraak kunnen inplannen. login