Skip to main content

beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de lening zowel rente betaalt als belegt in een beleggingsproduct. De opbrengst van de beleggingen wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.

Bij een beleggingshypotheek betaal je periodiek rente over het openstaande hypotheekbedrag. Tegelijkertijd beleg je een deel van je maandelijkse betalingen in een beleggingsproduct, zoals bijvoorbeeld beleggingsfondsen of aandelen. De waarde van de beleggingen kan gedurende de looptijd fluctueren afhankelijk van de prestaties van de financiële markten.

Aan het einde van de looptijd van de beleggingshypotheek wordt gekeken naar de waarde van de beleggingen. Met deze opbrengst wordt de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost. Het uiteindelijke bedrag dat beschikbaar is voor aflossing kan variëren, afhankelijk van de beleggingsresultaten. Dit betekent dat het eindkapitaal niet gegarandeerd is en kan verschillen van de oorspronkelijke verwachtingen.

Belangrijke kenmerken van een beleggingshypotheek zijn:

1. Beleggingscomponent: Je belegt een deel van je maandelijkse betalingen in beleggingsproducten met als doel het opbouwen van een kapitaal om de hypotheek af te lossen.

2. Potentieel hoger rendement: Door te beleggen, bestaat de mogelijkheid om een hoger rendement te behalen dan bijvoorbeeld bij een spaarrekening. Dit kan leiden tot een groter eindkapitaal om de hypotheek af te lossen.

3. Risico op beleggingen: Beleggen brengt echter ook risico's met zich mee. De waarde van de beleggingen kan fluctueren en er bestaat een mogelijkheid dat de opbrengsten lager uitvallen dan verwacht, waardoor er mogelijk een tekort ontstaat bij de aflossing van de hypotheek.

4. Flexibiliteit in beleggingen: Afhankelijk van de specifieke beleggingshypotheek kunnen er keuzes zijn in het soort beleggingsproducten waarin je kunt investeren.

Het is belangrijk om de voorwaarden, risico's en potentiële opbrengsten van een beleggingshypotheek goed te begrijpen voordat je hierin investeert. Het is raadzaam om advies in te winnen bij ons om te bepalen of een beleggingshypotheek geschikt is voor jouw financiële situatie, risicobereidheid en doelstellingen.