facebook

Bij het oversluiten van de hypotheek zal de huidige geldverstrekker wellicht een boete in rekening brengen. 

De boete is een vergoeding voor rente-inkomsten welke de bank als het ware misloopt doordat je het hypotheekcontract eerder 'open breekt'. 

Wanneer is een boete van toepassing

Bij de meeste banken is het toegestaan om jaarlijks, boetevrij, een gedeelte van de hypotheek af te lossen. Vaak is dit gedeelte begroot op 10% van de oorspronkelijke hypotheek. Bij een hypotheek van € 200.000 kan je dus zonder verdere kosten € 20.000 jaarlijks aflossen. 

Op het moment dat de gehele hypotheek wordt afgelost (dus de overige 90%), dan zal de bank bekijken of zij rente-inkomsten mislopen. Als jij bijvoorbeeld 5% betaalt en je lost de gehele lening af, dan kan de bank het terug verkregen geld uitlenen aan iemand anders tegen de rente op dat moment. Als deze rente op 3% staat, dan loopt de bank dus rente-inkomsten mis. 

Overigens is het wel zo dat als op het moment van aflossen de dan actuele rente hoger staat dan de rente welke je betaalt er van een boete geen sprake zal zijn. De bank kan dan op jouw geld meer verdienen door het aan iemand anders uit te lenen. 

Hoe hoog is de boete bij vervroegd aflossen/oversluiten?

De hoogte van de boete wordt berekend door het renteverschil (contract-rente en actuele rente) contant te maken over de nog resterende rentevastperiode. Hoe kleiner het verschil in rente en hoe korter de looptijd van de nog resterende rentevastperiode, hoe lager de boete. 

Je kan de boete opvragen bij de huidige geldverstrekker middels een zogenaamde pro-forma aflossingsnota. De berekening welke je dan krijgt van de bank is een momentopname en is niet heel lang houdbaar. Zeker bij een dalende rentemarkt is het van belang snel te handelen bij een oversluiting. 

Op voorhand kunnen wij ook de boete berekenen en beoordelen of het interessant is om de hypotheek wel of niet over te sluiten. De boete en de overige kosten moeten uiteraard terug verdiend kunnen worden binnen een redelijke periode. 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Het oversluiten van een hypotheek is specialisten-werk. Er moet rekening gehouden worden met diverse regels en voorwaarden. Laat dit werk gerust aan ons over, wij hebben hier ruime ervaring mee!

Doe onze gratis hypotheekcheck  besparen op hypotheek

of bel ons gerust voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Ons telefoonnummer is 013-5770395 of klik HIER om online een afspraak te maken. bekijk hier wat anderen zeggen over onze dienstverlening


login