Onafhankelijke hypotheekadviseur Tilburg - Financieel adviseur Tilburg en Makelaar in Tilburg. Laagste maandlasten en altijd de laagste hypotheekrentes. Hypotheek berekenen bij Kempenburg Intermediair b.v.
een hypotheek voor een woonboerderij
wonen in het buitengebied; tussen de koeien en de velden. Er zijn enkele belangrijke spelregels....

 

 

Wonen aan uitgestrekte akkers nabij heidevelden, de bossen als achtertuin en toch dicht bij alle voorzieningen? Wonen in een woonboerderij is een wens van velen en aanbiedingen zijn vandaag de dag relatief goedkoop. Een buitenkans?

Bezint eer ge begint. 

Deze wijsheid is altijd van toepassing, zeker bij de aanschaf van een woonboerderij. Er zijn veel plussen, maar ook minnen. 

relatief goedkoop

Terwijl de prijzen in het stedelijk gebied stijgen zien we deze ontwikkeling niet terug op het platte land. Kijk maar eens op de website van het Centraal Bureau voor de statistiek. Woonboerderijen in alle soorten en maten zien we voorbij komen tegen vaak gunstige prijsstellingen. Veel wonen voor weinig geld zou je kunnen zeggen. 

rust en ruimte

Op het platte land wonen de buren vaak kilometers verder op. Rust en ruimte trekken veel bewoners uit het stedelijk gebied aan. Wonen in het buitengebied is zo gek nog niet, ook al moet je kilometers rijden om een brood te halen. Stel een programma van eisen op en kijk of die ene woonboerderij daar 100% aan voldoet. Vaak zien we dat na een eigendomsoverdracht de helft van de gebouwen niet in gebruik is. De boerderij is simpelweg te groot om in te wonen. 

niet over 1 nacht ijs

Het aanbod van woningen in de steden is dalende. Dit betekent dat er vaak snel een beslissing genomen moet worden om te voorkomen dat anderen je voor zijn. Bij de aankoop van een woonboerderij ligt dat iets anders; het aantal gegadigden is kleiner zodat je veelal ruim de tijd krijgt om zaken op een rijtje te zetten en rustig een prijsonderhandeling in te gaan.

wonen is het uitgangspunt

Het komt vaak voor dat een woonboerderij nog een agrarische bestemming heeft. Deze bestemming zal gewijzigd moeten worden naar een woonbestemming en is afhankelijk van het voorgenomen gebruik van de grond en de opstallen. Laat je vooraf heel goed informeren door de gemeente over de gebruiksmogelijkheden in het vigerende bestemmingsplan en de mogelijkheden om de bestemming te wijzigen. Neem een bestemmingsplan-wijziging desnoods op als ontbindende voorwaarde in een koopcontract. Banken financieren nagenoeg geen onderpanden welke nog een agrarische bestemming hebben; een voorbehoud van financiering bij de aankoop is van groot belang. 

onderhoud en verbouwen

Het onderhoudsniveau bij veel objecten is vaak beneden peil. Een verkoopbeslissing door de eigenaar komt vaak na het (moeten) staken van de (agrarische) activiteiten en onderhoud aan de opstallen heeft dan vaak op de laatste plaats gestaan. Laat je altijd bijstaan door een bouwkundige en laat een bouwkundig rapport opstellen. De kosten van een dergelijk rapport wegen niet op tegen eventuele toekomstige kosten van noodzakelijk herstel en reparatie en je weet vooraf waar je aan toe bent.

funda

Als je op zoek bent naar een woonboerderij dan is de website van Funda een goed hulpmiddel. Klik bij Funda op de optie "uitgebreid zoeken" en kies bij zoekcriteria voor woonboerderij. Ook staan er aanbiedingen bij Funda Landelijk. Vaak zien wij ook dat aanbiedingen via-via op de markt komen, buiten internet om. Houd je oren en ogen dus open. 

Let altijd op:

- het erf; in brabant zien we vaak dat het erf rondom een boerderij is verhard met zinkassen of zink-sintels. Dit zijn restanten van verhitte zinkertsen. Afgraven van het erf en aanvullen met schone grond kost veel geld. 

- asbest; veel opstallen zijn gedekt met asbesthoudende golfplaten. Het verwijderen hiervan zal door gespecialiseerde bedrijven moeten worden gedaan en kost veel geld. 

- ondergrondse (olie)tanks; het verwijderen hiervan kost veel geld.

- energieverbruik; zeker bij oudere panden

- aansluitingen op de nutsvoorzieningen; ga na of alle aansluitingen gerealiseerd zijn. Is er bijvoorbeeld glasvezel aangelegd?

- houtaantasters; de kapconstructies van met name oude stalgedeeltes zijn altijd aangetast. Laat vooraf goed bekijken hoe het gesteld is met de kapconstructies

- bodem; wat weet je over het vroegere gebruik van de gronden rondom de boerderij? Het zal niet de eerste keer zijn dat je bij het planten van een boom op een compleet afgebroken stal in de grond stuit. Laat altijd een bodemonderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en neem de uitkomst hiervan op als ontbindende voorwaarde in een koopcontract. 

- bekijk de eigendomsakte van de huidige eigenaar; staan hier misschien erfdienstbaarheden in waardoor de buurman met zijn tractor over jouw grond naar de openbare weg mag rijden? 

- monumenten; onderzoek altijd of de woonboerderij een monument is of een beschermd stads- of dorpsgezicht. Ook kan de woonboerderij cultuur-historisch waardevol zijn. Ga dit na bij de gemeente.

hypotheek

Wij vertellen je graag over de mogelijkheden om de aankoop van een woonboerderij te financieren. We werken samen met een aantal gespecialiseerde banken waarmee we een op maat gemaakte hypotheek kunnen adviseren. Ook hebben wij in ons netwerk de beschikking over een aantal gespecialiseerde bedrijven welke we kunnen inschakelen voor bijvoorbeeld een bodemonderzoek en bouwkundige onderzoeken. 

Neem gerust contact met ons op om de wensen te bespreken en de mogelijkheden te inventariseren. Ons telefoonnummer is 013-5770395

TIP: kijk ook eens op de website www.vastgoedvanhetland.nl

online contactformulier

 

red door hinge

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.