facebookAls het einde van de rentevastperiode van jouw hypotheek nadert, dan krijg je in alle gevallen een nieuw rentevoorstel van jouw huidige bank. In dit voorstel staan de rentes voor een aantal verschillende rentevast-periodes. 

Stel dat je de rente in december 2005 voor 10 jaar hebt vastgezet, dan krijg je binnenkort dus een brief van de bank. Het kan zijn dat de huidige bank op het moment van opnieuw vastzetten van de rente een ongunstig tarief hanteert. Daarom loont het vrijwel altijd de moeite om even te informeren of je bij een andere bank of geldverstrekker wellicht goedkoper uit bent, simpel weg omdat deze aanbieders op dat moment wel scherpere tarieven heeft. 

Maar er is meer om even bij stil te staan. 

Waardestijging van het huis (onderpand) of verlaging van de hypotheek (door aflossingen)

In het algemeen geldt dat hoe hoger de hypotheek is t.o.v. de waarde van het huis, hoe hoger de rente. Het risico bestaat n.l. dat er bij een gedwongen verkoop een restschuld gaat ontstaan waardoor de bank niet het gehele uitgeleende bedrag gaat terug ontvangen. Hiervoor hanteren zij een risico-opslag wat resulteert in een hogere rente. 

Echter wanneer het huis in waarde is gestegen of er in het verleden aflossingen zijn gedaan op de hypotheek, dan kan deze verhouding anders komen liggen. Veel banken en geldverstrekkers hanteren echter bij het opnieuw vastzetten van de rente dezelfde risico-klasse, terwijl dat natuurlijk niet terecht is. Er zijn overigens ook banken welke de risicoklasse (en daarmee de rente) aanpassen als er bijvoorbeeld een waardeverklaring of taxatierapport wordt overhandigd. 

Nationale Hypotheek Garantie

Als in het verleden de hypotheek is afgesloten zonder NHG, dan kunnen we altijd bekijken of dat nu wel mogelijk is. Dit kan zomaar een half procent schelen!

Als o.a. het huis én het inkomen voldoen aan de normen van NHG, dan betekent dat de rente flink lager kan worden. Dit levert in alle gevallen een flinke besparing op de woonlasten. Deze besparing kan dan bijvoorbeeld weer ingezet worden om de hypotheek af te lossen (als deze nu geheel aflossingsvrij is). 

NHG, zeker het bekijken de moeite waard.

Kapitaalopbouw | beleggingen

Als je in het verleden een hypotheek hebt afgesloten met daaraan gekoppeld een (beleggings)verzekering, dan is het ook raadzaam deze constructie gelijk onder de loep te leggen. Je hebt vast wel gehoord van de woekerpolisaffaire; dit is een goed moment om wellicht orde op zaken te stellen. 

Veelvuldig worden op dit moment beleggingspolissen omgezet naar (bank)spaarproducten, mits alles voldoet aan de gestelde fiscale eisen. 

Boetevrij aflossen

Aan het einde van een rentevastperiode is het in vrijwel alle gevallen toegestaan om de gehele hypotheek boetevrij af te lossen. Wij informeren bij het oversluiten bij de 'oude' bank altijd of er wel of geen sprake is van een boete-bepaling. Zo weet je zeker waar je aan toe bent. 

Wacht dus niet tot je in de krant leest dat de rente gaat stijgen en kom direct in actie. Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen 's avonds en eventueel op zaterdagen.


afspraak maken

 

 login